top of page

NAPSZEMÜVEGEK

A divat változik, a stílus örök.

Milyen a jó napszemüveg? Jobban véd-e a káros sugaraktól a sötétebb lencse? Jó vagy nem jó a fémkeret? Sporthoz is használnád? Szemüveges vagy, és sima napszemüvegben nem látsz? A kontaktlencse fényérzékennyé tesz?

Szép napos időben egyre több időt töltünk a szabadban, a ragyogó napfényben, úgy vesszük elő a napszemüvegünket. Még az is, aki egyébként semmilyen más kiegészítőt nem szokott viselni. A jó napszemüveg azonban nemcsak menő, de óvja, védi is a szemünket a káros sugaraktól. A minőségi napszemüveg ugyanis jóval több, mint divatos kiegészítő. A Napból érkező káros sugarak - melyek bőrre gyakorolt ártalmas hatásairól már sokat hallhattunk - a szemünket is károsíthatják. A káros sugarak a szemünkre is rossz hatással lehetnek, többek között fokozzák a szürke hályog kialakulásának esélyét, összefüggnek a makuladegenerációval, és a kötőhártya elváltozásaival is. A napsugárzás miatt alakulhat ki a hóvakságnak vezetett betegség, mely azonban nem csak télen vagy éppen a hegyekben jelentkezhet. A minőségi napszemüvegnek nagyon fontos szerepe van a szem egészségének megőrzésében, illetve abban, hogy erős napfényben is jól lássunk. A fény okozta hunyorgás pluszban fokozza a szem körül kialakuló apró ráncocskák megjelenését és elmélyülését is. A szem körüli bőr vékony és sérülékeny, és a különböző bőrdaganatok is gyakran pont ezeken a részeken jelenhetnek meg.

Milyen napszemüveget is vegyünk?

A divat tulajdonképpen másodlagos fontosságú a védelem szempontjából. A legfontosabb szempontok a megfelelő minőségű lencse, a kényelem, az illeszkedés az arcon. Fontos még a méret, a nagyon keskeny vagy éppen kicsi, kerek napszemüvegek nem takarják teljesen az óvni kívánt területet (a manapság divatos nagyobb szemüvegek ezzel szemben jobban védenek). A fém keretek egyik komoly hátránya pedig az lehet, hogy a melegben igencsak felforrósodhatnak, viszont az orrtámaszuk miatt kissé messzebb áll az arctól, így nem izzadunk be alatta annyira. Szabadtéri sportoknál fontos, hogy szépen rásimuljon a keret az arcra, hogy a fény beszűrődése, a szél, bogarak, por ne zavarja mozgás közben a viselőjét.
A napszemüveget érdemes szaküzletből beszerezni, mi tudjuk garantálni, hogy megbízható minőséget teszel a szemeid elé! A nagyon olcsó, utcán árult napszemüvegeken sokszor nincs is UV-szűrő, csak egy kicsit színezett a lencséjük, vagy könnyen lejön a védőrétege, esetleg torzítanak is. Ez azért veszélyes, mert viselésükkor a pupillánk kitágul - hiszen a fényintenzitást gyengébbnek érzékeljük a sötét lencséken keresztül -, így viszont szemünk több káros UV-fényt fogad be. Ránézésre sajnos nem lehet megállapítani, hogy valóban megfelelően szűri-e a sugárzást egy napszemüveg, hiszen az UV-védő réteg színtelen, ezért ezt csak egy speciális műszer segítségével lehet vizsgálni. 

" Különösen gyermekünk szemére ügyeljünk! Semmiképp ne veszélyeztessük nem megfelelő napszemüveggel kicsinyeink szeme épségét! " 

Bulget gyerek napszemüvegek, szombathely, Miklósi optika

Számít-e a lencse színe?

 

Az UV-szűrés szempontjából nem, ez a védelem ugyanis színtelen. A sötétebb lencse tehát nem jelenti azt, hogy a napszemüveg hatékonyabb lenne a káros sugarak ellen. Sőt, ha túl sötét, a látás minőségét befolyásolhatja. A színezésnek egyéb jelentősége van, elsősorban a szín- és kontrasztérzékelés, a látásélesség szempontjából: a sárga, illetve a rózsaszínes lencsék megnehezíthetik például a közlekedési lámpák színváltozásainak megkülönböztetését, ezért ezek nem ajánlottak autóvezetéshez.

Klasszikus és extravagáns napszemüvegek

Fontos-e, hogy a napszemüveg polarizált legyen?

Bizonyos esetekben igen. A polarizált napszemüvegek csillogó környezetben ideálisak, ahol szükség van a visszavert fény szűrésére(pl. vízpart, hó). A polarizált fényt - más néven a sarkított vagy visszavert fényt - a napszemüveglencsék alapvetően nem szűrik, és ez a réteg nincs összefüggésben az UV-szűrés képességével sem.

Ana Hickmann napszemüvegek, Szombathely, Miklósi optika

Szeretnél látni is a napszemüvegeddel? ;-)

Természetesen nem kell lemondani az éles látás élményéről, ha valaki napszemüveget szeretne. Dioptriás változatban is választhatsz napszemüveget. 

fényre sötétedő napszemüvelencsék, dioptriás lencsék

Kontaktlencsézel és zavar a fény?

 

Sokan tapasztalhatjátok kontaktlencsét viselve fényérzékenyebb a szem. És valóban, a lencse anyaga okozhat fénytörést és fényérzékenységet.

Megoldás, egy klassz napszemüveg.

Divat napszemüvegek készítése, napszemüve lencse

Képgaléria

Náhány kampány fotó márkáinkról 

Oszd meg barátaiddal ezt az oldalt!
bottom of page