top of page

VIZSGÁLATOK

Szemvizsgáló rendelőnkben a látásvizsgálaton kívül szakorvosunk teljes körű szemészeti ellátást biztosít szemüveget és kontaktlencsét vásárlóinknak. 

 

RENDEL: 

dr. Zabó Éva szemész szakorvos

dr. Gábos Izabella szemész szakorvos

Molnár Boglárka dipl. optometrista

Bejelentkezés telefonon:
+36-94-329029

A sszemvizsgálat menete

A SZEMVIZSGÁLAT MENETE

A refrakciós (dioptria megállapítás)  vizsgálat két részből áll: szubjektív és objektív. 

Az objektív vizsgálat refkeratométerrel ("komputeres szemvizsgálat") történik, amelynél a páciens az állát a gépnek támasztja, majd először az egyik, majd a másik szemmel éles / életlen kép váltakozását látja. 

​Ezután következik a szubjektív vizsgálat. A páciens fejére állítjuk a próbakeretet, és először a bal szem letakarása után a jobb szem nyers vízusát (a szem dioptria nélküli teljesítőképessége) vizsgáljuk. Ezt követően próbalencsékkel beállítjuk a páciens szubjektív értékelése alapján legtökéletesebb látásélességet, majd egyéb optikai elveken alapuló ellenőrzéssel biztosítjuk a vizsgálat sikerességét meggátolva ezzel, hogy a páciens elbizonytalanodjon.
 Ugyanezt a folyamatot hajtjuk végre a másik szemen, végül pedig a két szemet egyszerre, takarás nélkül hangoljuk finomra.


Amennyiben szemüvegrendeléskor történik, a látásvizsgálat INGYENES!

(amennyiben nem készül szemüveg változás esetén, a dioptriát nem áll módunkban kiadni. KIZÁRÓLAG SAJÁT VÁSÁRLÓINKAT TUDJUK LÁTÁSVIZSGÁLATON FOGADNI - sajnos a kapacitásunk korlátossága nem teszi lehetővé más optikák vevőinek vizsgálatát) 

polatesztes, bionukleáris

POLATESZTES, BIONOKULÁRIS VIZSGÁLAT VÁSÁRLÓINKNAK

kettőslátás, heterophoria esetén

Az esetek egy részénél van, hogy a hagyományos vizsgálat nem elegendő.  Gyakori fejfájás, a két szem nem megfelelő együttműködése, kettőslátás, akár alkalmanként beancsalítás, közeli és távoli dolgok közti váltás problémás, elfárad gyakran, égnek a szemei, túlzott fényérzékenység, akkor egy kiegészítő vizsgálatot javaslunk.
Ezt vizsgálatot az alap látásvizsgálatot követő napokon ismételhetjük, mivel az első vizsgálat során a páciens fáradtsága a második vizsgálat  kimenetelét nagyban befolyásolhatja.
A polatest vizsgálatot az első látásvizsgálat által megkapott értékek alapján végzünk. Ennek a vizsgálatnak az alapja, hogy a páciens nyugalmi állapotban legyen, mivel a vizsgálat során az erőlködés befolyásolhatja a szemizom állapotát, valamint a vizsgálat időtartamát

A polatest egy komplex vizsgálat, amellyel objektíven mérhető, hogy a szemek külön-külön hogyan működnek, illetve, hogy a két szem együtt képes-e egy pontra fókuszálni. 
A vizsgálatot szemész szakorvosunk végzi.
A vizsgálat alapja a pozitív polarizáció elve alapján alkotott kép, amelyet próbakeretünkre illeszthető polarizációs szűrőkön keresztül vizsgálunk.
A próbakeret elé a vizsgálat ezen szakaszában polarizációs szűrőket helyezünk, amelyekkel a két szembe különböző képeket juttatunk (lásd 3D mozi), amelyeket az agy a fúzió hatására megpróbál összeolvasztani.
 A heterophoriák megjelenését a páciens pár perc elteltével észlelheti, amiket prizmás próbalencsékkel tudunk korrigálni, és így elérhetjük a szemizmok optimális állapotát.
A polatesztet fontos, hogy pihent szemen végezhessük, ugyanis a páciens fáradtsága a kétszemes együttlátás vizsgálatának  kimenetelét nagyban befolyásolhatja.

gyermekek vizsgálata

GYERMEKEK VIZSGÁLATA

14 év alatt szemészeti vizsgálat, szűrés csecsemőkortól  

A fiatal és még sérülékeny gyermeki szemek rendkívül fontosak a gyerekek kognitív fejlődése szempontjából. 


A felnőtteknél megszokott látásélesség-tesztek a kicsi gyerekeknél nem alkalmazhatóak, de van többféle speciális teszt az ő       látásvizsgálatukra is. Az esetleges fénytörési rendellenességek kiszűréséhez szemcseppes pupillatágítást alkalmazunk, majd egy kis várakozás után kézi műszerrel végezzük el a fénytörés-vizsgálatot.

A kisgyermekkori szemészeti vizsgálat speciális tesztekkel szűri a kancsalságot, a tompalátást, a két szem együttlátását, a színlátást, és az esetleges fejlődési rendellenességeket is.

A vizsgálat során a baba a megszokott, biztonságos helyzetben a szülő ölében ülve nyugodtan nézegethet, rugdalózhat. Ilyenkor színes lámpákkal, színes játékokkal játszunk, és így vizsgálhatjuk az esetleges kancsalságot, figyelhetjük a tompalátásra utaló jeleket és diagnosztizáljuk az egyéb eltéréseket.

 

Ebben az életkorban gyakran szükség lehet szemcsepp alkalmazására, ez a skiaszkópia, pupilla tágításos vizsgálat.
Ha fénytörési hibát, kancsalságot, vagy bármilyen rendellenességet találunk, akkor az objektív fénytörés meghatározásához skiaszkópiát végzünk. Ez egy jól bevált módszer, ami napjainkban is nélkülözhetetlen.

 

A vizsgálathoz szükséges a lencsemozgató izmok működését átmenetileg kikapcsolni. Ezt cseppentéssel lehet elérni. A vizsgálat előtt egy órával un. pupillatágító szemcseppet kell a gyermek szemébe cseppenteni három alkalommal 15 percenként. Kisebb korban 3napig otthon kell cseppenteni a kicsinek. ( A csepegtetésnél arra kell vigyázni, hogy a gyermek szájába ne kerüljön. )

 

A csepegtetést követően a pupilla megtágul. Ebben az állapotban pontosan meghatározható a szem fénytörési hibája egy skiaszkópnak nevezett kézi műszerrel. A gyermeknek annyi dolga van, hogy rá kell néznie a skiaszkóp fényére. A pupilla tágulat 24 órán belül oldódik. Amikor a gyermek pupillája tág, akkor az erős fény zavarhatja, ezért érdemes napszemüveget viselnie és ilyenkor a látása is homályos lehet, főleg közelre nézéskor.

A későbbiekben életkor függvényében játékosan egyre több vizsgálat végezhető. A látásélesség vizsgálata kicsiknél gyermek-ábrákkal vagy “E villákat” tartalmazó” táblák segítségével történik. 

Gyakori jelek, amelyek arra utalnak, hogy gyermekednek szemüvegre lehet szüksége:
 

 

  •      Túl közel ül a tévéhez

  •      Olvasás közben gyakran eltéveszti a sorokat

  •      Gyakori pislogás és a szem dörzsölése

  •      Hunyorgás, a fej félrebillentése, vagy az egyik        szem behunyása fókuszálás közben

  •      Hirtelen visszaesés az iskolai teljesítményben

  •      Nincs kedve részt venni a fizikai                  tevékenységekbenSzemvizsgálat után gyermekednek szemüveg viselését javasolhatjuk. Speciális termékkínálattal rendelkezünk a gyermekek számára: alapanyagok és felületkezelések széles választékát fejlesztették ki gyártóink. Ezek kombinációjából összeállítható a tökéletes szemüveg gyermeked számára.

A szemvizsgálatot akkor tudjuk biztosítani, amennyiben a szemüvegigény esetén a szemüveget a Miklósi Optikában rendelitek.

KONTAKTLENCSE ILLESZTÉS ÉS BETANÍTÁS

A kontaktlencsék orvostechnikai eszközök, azaz illesztésükhöz kontaktológiai vizsgálat szükséges.

Szemészünk  gondoskodik róla, hogy a kontaktlencséhez kapcsolódó látásvizsgálat tartalmazza a lencsék megfelelő illesztését is.

A kontaktlencse illesztéséhez konzultáció és különféle mérések is szükségesek.

Fontos tudnunk az életviteléről és a preferenciáiról is. Egyes kontaktlencsék például megfelelőbbek lehetnek az aktív életmódot folytató sportolóknak, más lencsék pedig a sokat utazóknak, akik időnként kénytelenek kontaktlencsével aludni. Azt is megkérdezi majd, hogy színes lencséket, esetleg eldobható lencséket szeretne-e.

Ezenkívül számos mérést is el kell végezünk. A leggyakoribb mérés a szaruhártya – azaz a szemfelület – görbületét érinti. Megmérjük a pupilla és az írisz méretét is. Fontos a könnyfilm ellenőrzése is, különösen, ha hajlamos a szemszárazságra. Léteznek olyan kontaktlencsék, amelyek elég nedvesen tartja a szemet.

Ne feledd, a szemész és látszerész kollégáink a szövetségeseid annak biztosításában, hogy szemeid megkapják a szükséges gondozást az egészséges állapot és a lehető legjobb teljesítmény érdekében. Minden esetben kérj professzionális tanácsot, amikor a szemeddel és a látásoddal kapcsolatos döntéseket hozol.

Kontaktlencse illesztés, betanítás

SZEMFENÉK VIZSGÁLAT

Azonnali szakorvosi diagnózissal. Nagy tapasztalatú szemészünk alkalmas a szemfenék elemzésére, szakrendelésünknek nem kell sehova elküldenie a szemfenéken esetleg talált eltérések képét (a szemfenék vizsgálata oftalmoszkóppal, réslámpával és funduskamerával)

szemfenék

ÉRINTÉS NÉLKÜLI SZEMNYOMÁS MÉRÉS

Teljesen fájdalom mentes, azonnali gyors diagnózist ad, műszerünk a kórházban is alkalmazott megbízható készülék.

Érintés nélüli szemnyomás mérés

ZÖLD -ÉS SZÜRKEHÁLYOG VIZSGÁLAT,

EGYÉB SZŰRÉS

A szem mélyebb részeinek vizsgálatát pupillatágításban végezzük. 

 

További szakorvosi vizsgálatok:

Üvegtest, törőközegek és a szemfenék réslámpás vizsgálata előtétlencsék segítségével és szemtükörrel.

Komplex, a szem egészét alapul vevő vizsgálatot, szükség esetén gyógyszeres terápia kiegészítésével is.

Ambuláns ellátás (pl. szemgyulladás, idegentest eltávolítás, varratszedés, stb)

Műtét előtti és utáni kontrollvizsgálatokkal is foglalkozik szemészetünk.

 

Alkalmassági vizsgálat  (pl. jogosítványhoz, munkahelynek, színlátásvizsgálat) 

zöld és szürkehályog
Oszd meg barátaiddal ezt az oldalt!
bottom of page