top of page

VÉDŐSZEMÜVEGEK

„Számítógépes szemek”

A számítógép túlzott használatából eredő látás- és szemproblémákat összefoglaló néven számítógépes látási szindrómának (CVS) nevezzük. A számítógép képernyőjét nézni más, mint nyomtatott szöveget olvasni, és gyakran megterhelőbb a szemnek.

A csillogás és a tükröződés, az alacsony kontraszt és a gyenge felbontás nehezen olvashatóvá teszi a szöveget.

 

Máshogyan kezeljük a számítógépes monitort és a digitális „oldalakat”, mint ahogyan papírról olvasunk és papírra írunk. Mindez az extra megterhelés szemproblémákat okozhat, illetve súlyosbíthatja azokat.
Számítógépes látásproblémák

A számítógép-használatból fakadó vagy amiatt súlyosbodó látás- és szemproblémák közé tartoznak az alábbiak:

 homályos látás;

 szemszárazság és -irritáció;

     szemfáradás;

fejfájás.

Ha felkeresed a szemészünket ezekkel a tünetekkel, átfogó vizsgálatra számíthatsz a látás élességével és fókuszálásával, valamint a szemek együttműködésével és mozgásával kapcsolatban.

Fontos a látásélesség megadása a monitortávolságra. Még a legkisebb szükséges dioptria is fontos. Természetesen akár dioptria szükséges, akár nem, a védőréteggel ellátott szemüveglencsék megvédik a szemet a káros sugaraktól, vibráló effektektől.

Az okostelefonok, táblagépek, számítógépek, tévékészülékek és GPS eszközök kék fényt bocsátanak ki. Bár a kék fény természetes jelenségnek számít – a napfény is tartalmaz kék fényt –, túlzott mennyiségben a szem megerőltetéséhez, szemfáradtsághoz vagy akár álmatlansághoz is vezethet. BlueControl felületkezelésünk hatékony védelmet nyújt a kék fénnyel szemben: segít megvédeni szemünk egészségét, és nyugodt, kontrasztosabb látást biztosít.

A BlueControl egy olyan felületkezelés, amely semlegesíti a digitális eszközök által kibocsátott kék fényt. Ez az optimális megoldás a vásárlók azon csoportja számára, akik napjaik nagy részét digitális képernyők előtt töltik, ideértve a diákokat, az irodai dolgozókat és a gyermekeket. Amellett, hogy megelőzik a szem megerőltetését és a szemfáradtság kialakulását, a BlueControl szemüveglencsék nyugodtabb, kontrasztosabb látást is biztosítanak viselőjüknek.

A CVS kezelését és megelőzését - egy jó minőségű védőszemüveg viselésén kívül - még az alábbiakkal is segítheted:

Keresd meg a megfelelő helyzetet – a szem természetes módon előre és lefele néz. Ehhez úgy alkalmazkodhatsz, ha a képernyő középpontját 5–10 cm-rel a szem vonala alá helyezed, 50–70 cm távolságra a szemtől.Állítsd be a világítást – gondoskodj elegendő fényről, ám helyezd úgy a képernyőt és a fényforrást, hogy elkerüld a csillogást.

Használj tükröződésmentes képernyőt.

Tarts szünetet, és pislogj gyakran – a szemfáradás megelőzése érdekében kétóránként 15 percig pihentesd a szemed, és 20 percenként nézz körül a helyiségben, hogy szemeid újra tudjanak fókuszálni. A pislogással megőrizheted szemeid nedvességét, és kisebb az esély a szemszárazságra.

Ne feledd, a szemeid kemény munkát végeznek Érted; biztosítsd a pihenést és azt a támogatást, amely a hatékony és egészséges szemekhez szükséges. Ha valamiben nem vagy biztos, kérdezd szemész szakorvosod.

Oszd meg barátaiddal ezt az oldalt!
bottom of page